Разработваният в момента и предлаган от Информационно обслужване формат на дентално

...
Разработваният в момента и предлаган от Информационно обслужване формат на дентално
Коментари Харесай

Зъболекари предупредиха за хаос с пациентското е-досие

Разработваният сега и предлаган от " Информационно обслужване "  формат на дентално пациентско досие ще докара до безпорядък . Той е рисков за денталното здраве на пациентите, защото националната здравна осведомителна не е механически подготвена за приемане на данните и докладите на денталните лекари. Това предизвестиха през днешния ден от Българския лекарски съюз (БЗС), настоявайки срокът за въвеждане на националната здравна осведомителна система за денталните действия да бъде предоговорен и да започва след сключване на анекс сред БЗС и Националната здравноосигурителна каса.

От зъболекарския съюз описаха, че от 2 година работят с министерството за въвеждана не е-система за отчитане, само че не получават никаква реакция и съдействие от " Информационно обслужване ", които би трябвало да изработят съответния софтуерен артикул. Шефът на УС на БЗС доктор Николай Шарков изясни за многочислени срещи и диалози със здравния министър, представители на здравната каса и " Информационно обслужване ", включително и в Народното събрание, на която са били уверявани словесно от държавната компания, че всичко е " тип-топ ". На 1 февруари 2023 година обаче, т.е. през днешния ден, когато изтича удълженият срок за въвеждане на е-системата,  " няма никаква готова съответна и устойчива национална здравно-информационна система за денталната помощ в България " , разяснява той. По думите му обстановката е такава макар извършената на 13 януари т.г. незабавна среща с министър Асен Меджидиев, на която зъболекарите още веднъж са алармирали за изчезналата система и на която от осведомително обслужване са се съгласили с техните оферти, които съгласно тях няма да попречат на лекарите да правят работата си както до момента. " Най-циничното беше, че едвам на 30 януари получихме за първи писмо от тях с покана да се обсъди  " статута на присъединение на денталните медици към системата " ", разяснява Шарков.

" В момента  " Информационно обслужване " предлага номенклатура, терминологията в която е превеждана неизвестно от кои години " , посочи Георги Габровски, зам.-председател на УС на БЗС. По думите му зъболекарските действия са преведени по неприемлив метод, който не съответства на практиката и образованието по дентална медицина - те са неясен, нелогични и неприложими. Това съгласно него може да докара до въвеждане на невярна информация в е-системата, което пък да провокира безпорядък и погрешно лекуване на пациента заради грешно пояснение.  " Не може от август до в този момент да има безучастие и внезапно да се желае от нас да въведем системата. Нужни са рационални периоди и гратисен интервал за образование на денталните медици ", съобщи той. Д-р Шарков пък описа, че им се предлага система от Австралийския съюз въз основата на контракт сред Министерство на здравеопазването и Департамента по опазване на здравето на Австралия, подписан преди 12 година " Ако я въведем, застрашаваме здравето на българския пациент ", съобщи той.

От БЗС обясниха още, че денталната медицина се регистрира по напълно друг метод от медицината и не може софтуерния артикул от нея да се приложи автоматизирано към тяхната активност.  " Ние не работим по клинични пътеки, с прегледи и изписване на медикаменти. Ние вземаме такса за осъществена услуга. Реално свършена работа е, когато например е завършило лекуването на кариеса, а то има обособени стадии. Какво ще отчетем за една краткотрайна отпорация - дошъл е индивидът и си е тръгнал ? ", онагледиха картината зъболекарите и настояха да се регистрират както към здравната каса, по този начин и към е-системата в края на месеца, когато действително могат да отчетат завършило лекуване.

" Над 25% от сътрудниците декларират, че в случай че се вкара системата, както желае " Информационно обслужване ", ще се откажат да работят по Националния рамков контракт. Става дума за дентални лекари в  дребни обитаеми места, където един ортодонт обслужва повече от 1 обитаемо място. Т.е. гражданите ще бъдат лишени от лекуване по НРД, това мисли ли го някой ", попитаха още от зъболекарския съюз.

Очаква се през днешния ден служебният здравен министър Асен Меджидиев да разиска казуса с министъра на електронното ръководство Георги Тодоров, уточни доктор Шарков.  

 

ЗАПЛАХА

" Темата е свързана с отчитането на лекарите и приемането на средства по Националния рамков контракт. Срокът 1 февруари е обект на различие сред съсловната организация и НЗОК. Временно изпълняващият длъжността началник на НЗОК доктор Пенкова има наглостта да каже в телефонен диалог, че никой няма да получи възнаграждение за труда си, в случай че не се регистрира по тази система. По коя система, доктор Пенкова? Как 7 хиляди дентални лекари няма да получат заплащането си ? ", попита и д-р Борислав Миланов, основен секретар на УС на БЗС. По думите му включването на денталните лекари няма да се случи по метода, по който си го показват, без да има направен артикул от  " Информационно обслужване ", без тестови интервал и обучение всички дентални медици, които обявиха подготвеност да търсят правата си даже по правосъден път.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР